Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de stemfase

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is haalbaar en geselecteerd voor de stemronde van Kom Loosduinen Begroot.

Bron van ontmoeting en gezelligheid

Door: Martine
29 oktober 2020

In De Bron (Leger des Heils) willen we mensen tot hun recht laten komen en de buurt doen bloeien door ontmoetingen met oprechte aandacht.

Leger des Heilslocatie ‘De Bron’ aan de Pisuissestraat 9 in Loosduinen is als locatie niet nieuw; al in 1949 vestigde het Leger zich op deze plek. Veel oudere inwoners van Loosduinen zullen herinneringen hebben aan Kerstsamenkomsten, aan jeugdactiviteiten zoals de padvinderij of aan het ‘Zingen met je kind’. De laatste jaren beperkte de activiteiten zich tot de verkoop van tweedehandskleding, een paar uurtjes per week. Een tekort aan financiële middelen en aan menskracht maakte dat de activiteiten in De Bron op een laag pitje stonden. Eind 2019 besloot het Leger des Heils dat deze mooie plek het verdiende om weer een grotere rol in de buurt te spelen. Sindsdien is zijn de openingstijden van de kledingwinkel uitgebreid en worden er activiteiten voor de buurt gehouden – zoals koffiedrinken, lunch en creamiddag. De Bron heeft één betaalde coördinator/kwartiermaker in dienst voor enkele uren per week maar is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers die de kleding sorteren en in de winkel hangen, gastvrouwen om de bezoekers te ontvangen en die een praatje maken, vrijwillige winkelmedewerkers, koks (voor de wekelijkse lunch) en creatieve buurtbewoners die workshops geven. De Bron ontvangt geen subsidie en de winkel heeft geen commercieel doel. De prijzen zijn bewust heel laag gehouden zodat mensen met een kleine beurs hier toch leuk kunnen slagen voor kleding. 


De bezoekers aan De Bron zijn kleurrijk en divers. Men ervaart dat men hier geaccepteerd wordt; mag zijn zoals hij/zij is. Al veel buurtbewoners hebben elkaar bij De Bron leren kennen en er zijn diverse mooie vriendschappen ontstaan. De Bron draagt zo bij aan het herstel van onmisbare sociale netwerken.

De Bron wil en veilige, fijne huiskamer voor de buurt zijn. Een plek waar inwoners van Loosduinen elkaar kunnen vinden, waar men gezien wordt en een luisterend oor vindt. De Bron is dan ook veel meer dan een gewone tweedehandskleding winkel. Het is meer een ‘ontmoetingwinkel’ waar veel mensen tijdens het winkelen ook echt even tijd nemen voor een praatje. Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Zeker in een wijk als Loosduinen waar relatief veel ouderen wonen. Veel mensen ervaren soms een hoge drempel om mee te gaan doen aan activiteiten van maatschappelijke organisaties. Het is vaak heel moeilijk om ergens voor het eerst op af te stappen. Juist de winkel werkt hier drempelverlagend. Mensen kunnen hier rustig winkelen, de sfeer proeven en – als ze dat willen – op hun eigen tempo mee gaan doen met andere activiteiten. Het is een heel natuurlijke manier van mensen ontmoeten. We betrekken onze vaste bezoekers ook graag actief bij wat we doen. We zijn niet alleen ‘voor de buurt’ maar ook grotendeels ‘door de buurt’. Het zijn de mensen zelf die De Bron maken wat hij is. Betrokken zijn, nodig zijn, een taak hebben… het is een fijn gevoel. Veel van onze vrijwilligers zijn als klant met De Bron in aanraking gekomen maar hebben hierin nu een eigen taak. Ook voor mensen die op wat voor manier ook een beperking ervaren, is er altijd wel een passende taak bij De Bron. Een taak waarin iemand tot zijn recht komt. 

We willen heel graag onze openingstijden en activiteiten uitbreiden zodat we nog veel meer buurtbewoners kunnen bereiken.


Argumenten

Argumenten voor

Clemens | 29 oktober 2020 19:38

Deze activiteiten zijn zeker in deze tijd zeer belangrijk om niet te vereenzamen. Een luisterend oor voor de smalle beurs kleding en leuke contacten tijdens de crea middagen. En natuurlijk een lekkere maaltijd voor weinigAA | 29 oktober 2020 20:41

Eenzaamheid is de grootste plaag en het ergste wat een mens kan overkomen. Heerlijk en zeer nodig dat je er hier voor een ander letterlijk en figuurlijk in de breedste zin kan zijn. Heel erg mooi en hoop dat dit recept vaker nagebootst zal worden.Argumenten tegen

Heeft u een goed argument tegen? Laat uw stem horen!

Login om verder te gaanAnnuleren